Logo Finae - financieel advies bij scheiden

Alimentatie berekenen

Als je gaat scheiden, is je financiële toekomst ineens onzeker. Hoe kom je straks rond, en hoeveel alimentatie zul je gaan betalen of ontvangen?


Alimentatie is een bijdrage in de kosten van levensonderhoud. Het is een belangrijk onderwerp tijdens het regelen van de scheiding, maar soms ook nog daarna. De hoogte van de alimentatie kan namelijk veranderen als je (gezins)situatie verandert. In beide gevallen kan ik een (her)berekening van de alimentatie voor jullie maken.



Kind rent naar ouder

We stellen het ouderlijk gezag vast

Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Bij ongehuwd samenwonen speelt dan de vraag of beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Alleen met gezag kun je meebeslissen over belangrijke zaken in het leven van jullie kind. Als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent, krijgt alleen de biologische moeder het ouderlijk gezag. De andere ouder krijgt dit niet automatisch.


Het gezag voor de andere ouder kan alleen geregeld worden door een verzoek en aantekening in het gezagsregister. Meestal wordt het gezag aangevraagd zodra het kind geboren is. Maar dit kan ook op een later tijdstip gebeuren, bijvoorbeeld bij het uit elkaar gaan. De moeder moet hiervoor wel toestemming geven.

Het berekenen van kinderalimentatie


Als je samen kinderen hebt, blijven beide ouders na een scheiding financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Samen spreek je af hoe de kosten van opvoeding en verzorging worden verdeeld.


De hoogte van de kinderalimentatie hangt van een aantal factoren af. Ik kijk naar jullie netto-inkomen tijdens het huwelijk of samenwonen, de omgangsregeling en jullie draagkracht na de scheiding. Bij draagkracht gaat het om de vraag wat je aan alimentatie kunt betalen of ontvangen, zonder in de financiële problemen te komen. Ook bij co-ouderschap kan er sprake zijn van te betalen kinderalimentatie.

Het berekenen van partneralimentatie

 

Na de scheiding ontstaan er twee huishoudens. Als blijkt dat één van jullie na de scheiding niet meer rond kan komen, geeft dat extra zorgen. In dat geval is er misschien recht op partneralimentatie. De partner die het meeste verdient, betaalt dan een afgesproken bedrag per maand aan de ander.


We kunnen samen berekenen wat de behoefte aan partneralimentatie is. Daarna onderzoeken we wat de betalende partner kan betalen, zonder zelf in financiële problemen te komen. De laagste uitkomst is dan leidend voor de hoogte van de partneralimentatie. Maar jullie mogen ook zélf een passend bedrag overleggen. Je mag bij partneralimentatie namelijk afwijken van de wetgeving. Zo hebben jullie zelf invloed op de hoogte en de duur van de partneralimentatie. De partneralimentatie mag alleen nooit ten koste gaan van de kinderalimentatie. Pas als er na aftrek van de kinderalimentatie nog voldoende geld over is, kan er partneralimentatie worden betaald.


Ik geef jullie inzicht in het netto maandelijks 'inkomen' van beiden, nadat de alimentatie betaald of ontvangen is. Dit inzicht kan helpen om de juiste keuzes te maken. Kom je er samen toch niet uit? Dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie.



Vrijblijvend kennis maken?

Ik help jullie op een deskundige, maar ook persoonlijke manier op weg. Het resultaat? Duidelijke afspraken, een glashelder financieel plan en zekerheid voor de toekomst. Om daar te komen, doorlopen we samen een vast traject.

Finae

Contact

Als scheidingsadviseur en financieel planner begeleid ik mensen die gaan scheiden. Naar een nieuwe toekomst, zonder elkaar.

Share by: