Logo Finae - financieel advies bij scheiden

Het belang van gezag bij beëindiging relatie

Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht. Ik help je graag.

Stel een vraag
Het belang van gezag bij beëindiging relatie

Wat is ouderlijk gezag en waarom is dit zo belangrijk voor zowel ouders als kinderen bij scheiden of een andere vorm van relatiebreuk?

Het einde van samenwonen, hetzij na een scheiding of een andere vorm van relatiebreuk, kan een ingrijpende verandering zijn die niet alleen het leven van volwassenen, maar ook dat van kinderen beïnvloedt. In deze situaties is het behoud van gezag over kinderen van groot belang voor hun welzijn en ontwikkeling.


Ouderlijk gezag verwijst naar het juridische recht en de verantwoordelijkheid van ouders om beslissingen te nemen die het welzijn en de opvoeding van hun kinderen beïnvloeden. Dit omvat zaken als de opvoeding, medische zorg, onderwijs en religieuze opvoeding. In een gezin oefenen beide ouders dit gezag meestal gezamenlijk uit. Bij beëindiging van het samenwonen moeten ouders afspraken maken over hoe zij het ouderlijk gezag zullen verdelen.


In Nederland hebben ouders in principe gezamenlijk gezag over hun minderjarige kinderen. Dit betekent dat beide ouders gelijke rechten en plichten hebben ten aanzien van hun kind. Het gezamenlijke gezag wordt automatisch toegekend aan de ouders wanneer zij gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Sinds 1-1-2013 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners ook automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Tot 1-1-2013 ging dit voor deze groep niet automatisch, maar moesten ouders het gezamenlijke gezag zelf regelen. Dit werd nog wel eens vergeten. Er zijn veel kinderen buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren (vóór 1-1-2013), waarvan niet beide ouders het gezamenlijk gezag hebben. Bij beëindiging van het samenwonen kan het dan voorkomen dat een van de ouders geen gezag heeft, met alle gevolgen van dien.


De nieuwe wetgeving die vanaf 1-1-2023 van kracht is, legt de nadruk op gelijkwaardig gezag en het welzijn van het kind. Het doel is om een evenwichtige opvoedingsomgeving te creëren, zelfs wanneer ouders niet gehuwd zijn of samenwonen.


Heeft u vragen? Neem gerust contact met mij op.

Susan de Vries

Andere berichten die je misschien ook interessant vindt

25 apr., 2024
De eigen woning en de hypotheek zijn financieel en emotioneel een belangrijk onderdeel bij een echtscheiding. Wat is er mogelijk?
Ouderschapsplan maken
02 mrt., 2023
Een ouderschapsplan is een belangrijk document dat de verantwoordelijkheden en regels beschrijft voor ouders na een scheiding of einde samenwonen.
Alimentatie afspraken maken
11 dec., 2022
Hoe maak je goede afspraken en hoe beperk je het risico dat jouw ex-partner in financieel moeilijke tijden de alimentatie niet meer kan betalen?
Meer berichten laten zien

Vrijblijvend kennis maken?

Ik help jullie op een deskundige, maar ook persoonlijke manier op weg. Het resultaat? Duidelijke afspraken, een glashelder financieel plan en zekerheid voor de toekomst. Om daar te komen, doorlopen we samen een vast traject.

Finae

Contact

Als scheidingsadviseur en financieel planner begeleid ik mensen die gaan scheiden. Naar een nieuwe toekomst, zonder elkaar.

Share by: