Logo Finae - financieel advies bij scheiden

Scheiding en alimentatie: hoe maak je goede afspraken?

Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht. Ik help je graag.

Stel een vraag
Scheiding en alimentatie: hoe maak je goede afspraken?

Hoe kom je tot goede afspraken en hoe beperk je het risico dat jouw ex-partner in financieel moeilijke tijden de alimentatie niet meer kan betalen?

Mijn ex-partner kan de alimentatie niet meer betalen


Tijdens een scheiding maken partners afspraken over de alimentatie. Want ook al ga je uit elkaar: je blijft financieel verantwoordelijk voor elkaar. Hoe kom je tot goede afspraken en hoe beperk je het risico dat jouw ex-partner in financieel moeilijke tijden de alimentatie niet meer kan betalen? Er zijn twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. De eerste is een bijdrage voor het levensonderhoud van de kinderen, de tweede voor het levensonderhoud van de (ex-)partner. Meestal betaalt de hoofdkostwinner alimentatie aan de ex-partner.


Hoe kom je tot goede afspraken?


Als echtscheidingsadviseur met het RFEA-keurmerk maken wij inzichtelijk wat aan alimentatie betaald kan worden. Wij laten je zien wat de gevolgen hiervan zijn voor het besteedbaar inkomen voor de alimentatieplichtige (de betaler) en de alimentatiegerechtigde (de ontvanger). In overleg wordt er een bedrag overeengekomen waar beide partijen zich goed bij voelen. Ook kan je samen vastleggen wat er met de alimentatie gebeurt op het moment dat het inkomen verandert. Wil je niet meer bij iedere wijziging van omstandigheid met jouw ex om de tafel, dan kun je een ‘niet- wijzigingsbeding’ of een ‘beperkt niet-wijzigingsbeding’ laten opstellen. Hierin leg je vast dat de alimentatie in principe niet gewijzigd kan worden of zoals bij een ‘beperkt niet wijzigingsbeding onder welke omstandigheden deze wel gewijzigd kunnen worden. Welke omstandigheden dit zijn, wordt in onderling overleg vooraf bepaald.


Wat kan je doen bij inkomensverlies?


Wanneer jouw ex-partner alimentatieplichtig is en door bijvoorbeeld baanverlies of arbeidsongeschiktheid minder inkomen krijgt, wordt het voor hem/haar misschien lastig om de alimentatie te blijven betalen. Voor beide partijen betekent dit een ongewenste situatie. Eigenlijk is het in dit soort situaties altijd raadzaam om eerst samen in overleg te gaan en te proberen tot een oplossing te komen. Finae kan hier desgewenst in bemiddelen. Kom je er samen niet uit? Indien er een gerechtelijke beschikking is waarin de alimentatie is opgenomen, heb je als alimentatiegerechtigde nog de mogelijkheid om het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in te schakelen om de alimentatie te innen. Dit kan wanneer er 1 tot 6 maanden geen alimentatie is betaald. Als er geen gerechtelijke beschikking is, zul je naar de rechter moeten om alsnog aanspraak te kunnen maken op de alimentatie.


Andere berichten die je misschien ook interessant vindt

25 apr., 2024
De eigen woning en de hypotheek zijn financieel en emotioneel een belangrijk onderdeel bij een echtscheiding. Wat is er mogelijk?
04 apr., 2024
Wat is ouderlijk gezag en waarom is dit zo belangrijk voor zowel ouders als kinderen bij scheiden of een andere vorm van relatiebreuk?
Ouderschapsplan maken
02 mrt., 2023
Een ouderschapsplan is een belangrijk document dat de verantwoordelijkheden en regels beschrijft voor ouders na een scheiding of einde samenwonen.
Meer berichten laten zien

Vrijblijvend kennis maken?

Ik help jullie op een deskundige, maar ook persoonlijke manier op weg. Het resultaat? Duidelijke afspraken, een glashelder financieel plan en zekerheid voor de toekomst. Om daar te komen, doorlopen we samen een vast traject.

Finae

Contact

Als scheidingsadviseur en financieel planner begeleid ik mensen die gaan scheiden. Naar een nieuwe toekomst, zonder elkaar.

Share by: